Veelgestelde vragen over crowdfunding

Bestaat gratis crowdfunding?

Gratis crowdfunding bestaat niet. Er zijn altijd transactiekosten die aanbieders niet kunnen omzeilen. Meestal wordt er een percentage afgehouden van de storting en daarnaast worden er vaste transactiekosten aangerekend. Er heerst vaak intransparantie over de kosten van crowdfunding. Lees daarom zeker de kleine lettertjes!

Kan ik geld inzamelen voor eigen doel?

Je kan geld inzamelen voor elk doel, dus ook voor een eigen doel. Het is natuurlijk aan jou om publiciteit te voorzien om bijdrages te krijgen.

Wanneer crowdfunding gebruiken? / voor welke gelegenheden?

Je kan een crowdfunding starten voor diverse initiatieven. Zo kan je een goed doel steunen, geld inzamelen voor iemand zijn gezondheid, voor dierenwelzijn of voor het milieu. Ook een persoonlijk project, een sportinitiatief of een project voor de gemeenschap horen tot de mogelijkheden.

Hoe start ik een succesvolle crowfunding campagne op?

Eerst en vooral moet je het geschikte platform voor jouw project vinden. Het platform moet de uitstraling van jouw initiatief meedragen en mag daarnaast niet te veel kosten. Presenteer daarna waarom je geld ophaalt. Dit moet duidelijk zijn zodat iedereen het initiatief kan begrijpen. Start eerst met het mobiliseren van je eigen kringen. Heb je hen meegekregen met je project? Dan zal dit op grotere schaal ook lukken! Geef een persoonlijke touch aan je crowdfunding project, sympathie doet wonderen! Informeer je bijdragers vervolgens over alles wat er gebeurt met hun geld. Ze weten graag waarin ze net investeren. Hou ook rekening met de feedback van je investeerders en vraag hier eventueel naar.

Kan ik als vereniging ook geld inzamelen via een crowdfundingplatform?

Ja zeker! Hierbij wordt de gemeenschap de sponsor van je vereniging.

Welke donation based crowdfunding platformen zijn er in België?

Er zijn tal van donation based crowdfunding platformen in België. Zo heb je Kadonation, Crofun, Doneeractie, Yeee-Haaa, World of Crowdfunding, Ulule, Indiegogo, Generosity, Chuffed, Hello Crowd en Crwdfunding Gent.

Wat is het risico van crowdfunding?

Dit is afhankelijk van crowdfunding platform tot platform. Bij Yeee-Haaa zal je bijvoorbeeld 300 euro forfaitair bedrag moeten betalen, ook al haal je niets op. Dit is natuurlijk erg risicovol. Bij World of Crowdfunding moet je indien je minder dan 100 euro ophaalt, een forfaitair bedrag van 50% van het opgehaald bedrag met een minimum van tien euro betalen. Andere platformen rekenen dan weer enkel variabele kosten aan. Je zal dus enkel kosten moeten betalen als je geld ophaalt en deze kosten zijn hier rechtstreeks afhankelijk van.

Hoe start ik een crowdfunding?

Eerst en vooral zoek je een geschikt platform. Als je dat gevonden hebt, kan je aan de slag. Afhankelijk van platform tot platform is de werkwijze anders.

Welke soorten crowdfunding zijn er?

Er zijn vier soorten crowdfunding. Allereerst is er op aandeel gebaseerde crowdfunding. Hierbij ontvangt de investeerder een aandeel in het bedrijf. Er wordt geïnvesteerd in het eigen vermogen van de onderneming. Daarnaast bestaat er op lening gebaseerde crowdfunding. De investeerders krijgen hun inleg hierbij na een bepaalde periode terug. Ze ontvangen ook een periodiek bedrag op de bijdrage. Vervolgens is er beloning gebaseerde crowdfunding. De investeerder krijgt dan de mogelijkheid om het product sneller of met een hoge korting aan te kopen. Ook een ander soort beloning is mogelijk. Tenslotte hebben we donatie gebaseerde crowdfunding. Hierbij wordt er geen beloning of vergoeding gegeven. De investeerder investeren uit sympathie voor het project en krijgen enkel de waardering terug. Dit is het soort crowdfunding dat wordt besproken op deze webpagina.

Hoe zamel ik geld in voor een goed doel?

Je kan geld inzamelen voor een goed doel op verschillende manieren. Zo kan je iets verkopen of een evenement organiseren. Hierbij kan je dan gebruik maken van sponsoring. Ook crowdfunding behoort tot de opties om geld in te zamelen voor een goed doel.

Op de hoogte blijven van belangrijke crowdfunding informatie?